Siema
Powoli kończy się lato, warto byłoby coś zachować z niego,
ja postanowiłem, że zachowam smak pomidorów w postaci domowego ketchupu bez
dodatku octu, cukru czy innych wypełniaczy! Cały proces gotowania trwa długo
ale uważam, że warto ponieważ jest wyśmienity w smaku, doskonale nadaję się
jako baza do sosów pomidorów do pizzy itp. Więc zaczynamy!
Hello
Summer end
soon, so I decided to keep the taste of summer in form of homemade ketchup,
without vinegar, sugar and preservatives, fillers. The entire cooking process
takes a long time but it’s worth it. Taste great, and it’s fantastic as a base
for tomatoes sauce to pizza. Let’s try!
Potrzebujemy:
We need:
- 15 kg pomidorów, 15 kg/ 33 lbs tomatoes.
-6 cebul, six onions.
-sól, salt.
-pieprz, pepper.
- kilka tabletek słodzika, few tablets sweetener.
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, two teaspoon of nutmeg.
-papryka ostra, hot pepper.
- 1 łyżeczka liści limonki kaffir, one teaspoon of Kaffir Lime Leaf Powder
Wykonanie: Realization:
Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy w garnku aż do zeszklenia
się, w tym czasie pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą,
dusimy tak długo aż nabiorą odpowiedniej konsystencji( u mnie zajęło to 6
godzin), dodajemy przyprawy( jeśli lubimy słodszy dodajemy więcej słodzika, lub
bardziej ostry to dodajemy chilli ). W czasie duszenia pomidorów, wyparzamy
zakrętki w wodzie, zaś słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100C i
sterylizujemy przez około 30 minut. Nakładamy ciepły ketchup do gorących
słoików, zakręcamy dobrze ( pamiętając aby szyjka słoika byłą czysta) odwracamy
zakrętką do dołu i trzymamy aż do wystygnięcia. Mi wyszło z 15 kg pomidor około
7 słoików litrowych ketchupu. Smacznego
Chop the
onion into cubes and fry in pot about 3 minutes, in meanwhile cut the tomatoes
in small cubes, put the tomatoes in pot and stew until they got consistency of
ketchup( it took me six hours), add
spices ( if You like more sweet, add more sweetener, or more hot spicy, add
chilli). While stewing, scalded cap from jar in boiling water, and put jar into
oven preaheted to 100 C / 212 F to about 30 minutes. Put hot ketchup into hot
jar, spin cap properly, and invert jar, cap to the bottom and put until cool
down. I got from 15 kg tomatoes about seven one litres jar of ketchup. Enjoy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz