czwartek, 25 sierpnia 2016

Siema
Powoli kończy się lato, warto byłoby coś zachować z niego, ja postanowiłem, że zachowam smak pomidorów w postaci domowego ketchupu bez dodatku octu, cukru czy innych wypełniaczy! Cały proces gotowania trwa długo ale uważam, że warto ponieważ jest wyśmienity w smaku, doskonale nadaję się jako baza do sosów pomidorów do pizzy itp. Więc zaczynamy!


Hello
Summer end soon, so I decided to keep the taste of summer in form of homemade ketchup, without vinegar, sugar and preservatives, fillers. The entire cooking process takes a long time but it’s worth it. Taste great, and it’s fantastic as a base for tomatoes sauce to pizza. Let’s try!
Potrzebujemy:            We need:
- 15 kg pomidorów, 15 kg/ 33 lbs tomatoes.
-6 cebul,  six onions.
-sól, salt.
-pieprz, pepper.
- kilka tabletek słodzika, few tablets sweetener.
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,  two  teaspoon of  nutmeg.
-papryka ostra, hot pepper.
- 1 łyżeczka liści limonki kaffir, one  teaspoon of  Kaffir Lime Leaf Powder

Wykonanie:                        Realization:

Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy w garnku aż do zeszklenia się, w tym czasie pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą, dusimy tak długo aż nabiorą odpowiedniej konsystencji( u mnie zajęło to 6 godzin), dodajemy przyprawy( jeśli lubimy słodszy dodajemy więcej słodzika, lub bardziej ostry to dodajemy chilli ). W czasie duszenia pomidorów, wyparzamy zakrętki w wodzie, zaś słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100C i sterylizujemy przez około 30 minut. Nakładamy ciepły ketchup do gorących słoików, zakręcamy dobrze ( pamiętając aby szyjka słoika byłą czysta) odwracamy zakrętką do dołu i trzymamy aż do wystygnięcia. Mi wyszło z 15 kg pomidor około 7 słoików litrowych ketchupu. Smacznego



Chop the onion into cubes and fry in pot about 3 minutes, in meanwhile cut the tomatoes in small cubes, put the tomatoes in pot and stew until they got consistency of ketchup(  it took me six hours), add spices ( if You like more sweet, add more sweetener, or more hot spicy, add chilli). While stewing, scalded cap from jar in boiling water, and put jar into oven preaheted to 100 C / 212 F to about 30 minutes. Put hot ketchup into hot jar, spin cap properly, and invert jar, cap to the bottom and put until cool down. I got from 15 kg tomatoes about seven one litres jar of ketchup. Enjoy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz