czwartek, 18 sierpnia 2016

Cześć
Jedno z moim ulubionych ciast to sernik na spodzie kakaowym, jeśli może być zdrowsze to ja jestem za!:) więc sernik z serka wiejskiego, jogurtu naturalnego i kaszy jaglanej jako spód to jest to!
Hi
One of my favorite cake is cheesecake, if it can be healthy, this is it! So recipe for  cottage cheese, greek yogurt cheesecake with chocolate millet bottomJ
Potrzebujemy:   We Need:
*Spód ciasta   *Bottom
- 300 gram kaszy jaglanej, 300 grams Millet,
- 5 łyżek kakao w proszku, 5 tablespoon cocoa powder
- słodzik, sweetener
-  szczypta soli, pinch of salt
- szczypta chilli, pinch of chilli
- ½ łyżeczki cynamonu, ½ teaspoon cinnamon

*Masa serowa   * Cheese
- 400 gram serka wiejskiego ( 2 opakowania) 400 grams cottage cheese
 - 400 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 400 grams greek yogurt
-  laska wanilii, vanilla pod
-2 jajka, two eggs
- ½ łyżeczki agar agar, ½ teaspoon agar agar
- słodzik, sweetener


Wykokanie:   Realization:
Kaszę jaglaną opłukujemy zimną wodą a potem wrzątkiem( po to aby straciła goryczkę), gotujemy około 13 minut odcedzamy, blenderujemy na gładką masę z kakao, słodzikiem, solą, chilli i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 20-30 minut aż spód będzie suchy. Serek wiejski i jogurt naturalny blenderujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji z dodatkiem słodziku, laski wanilii, agar agar, żółtka odzielamy od białek. Żółtka ucieramy na jasną kremową masę, dodajemy do masy serowej i mieszamy, białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy i wylewamy na spód sernika. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180C i pieczemy około 60 minut ( jeśli się za bardzo spiecze z góry, przykryć folia aluminiową) jak wystygnie polać  czekoladą( ½ szklanki kakao w proszku, 3 łyżki oleju i słodzik). Smacznego:D


Pour cold water to Millet, then boiling water (to lose the bitternes) after that cook for 13 minutes, drain off, mix until smooth with cocoa powder, sweetener, salt, chilli and cinnamon. Bake in oven preheated 180C/ 356F about 20-30 minutes until bottom will be dry. Cottage cheese, greek yogurt mix until smooth with sweetener, wanilla pod, agar agar, separate yolks from egg white, mix egg yolks until light creamy texture, add to cheese, whip egg stiff, add to cheese and gently stir, pour to millet bottom, bake in oven prehated 180C/356F about 60 minutes( if a cake top will be too brown, cover with aluminum foil for food) to cool down, pour with chocolate glaze ( ½ glass cocoa powder, 3 tablespoon coconut oil, sweetener) Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz